Hrách
Když vařím hrách, uvařím ho vždy větší množství a vytvořím více jídel.
Hrách je potřeba namočit, nejlépe na několik hodin. Několikrát ho properu, vařím v čisté vodě. K hrachu přidám kousek řasy, občas i trochu saturejky. Zhruba 10 minut před koncem varu osolím.
Několik receptů z 0,5 kg žlutého, půleného hrachu:
pomazánka
- ještě teplý uvařený hrách s trochou vody z hrachu rozmixujeme s kvalitním olejem ( olivový, slunečnicový), česnekem, majoránkou a pokud seženete i s čerstvým ( příp. sušeným) medvědím česnekem. Mažeme na chleba teplou i studenou pomazánku ( vydrží v lednici až 3 dny)
obměna:
- dáme méně majoránky a kus smaženého tempehu
- druhý den, když nechceme jíst to samé, nastrouháme do stávající pomazánky kyselou okurku a přidáme trochu hořčice
- vařený hrách rozmixuji s uvařenou mrkví, osolím, přidám hořčici, chili papričku
polévka
- cibuli na malé měsíčky, mrkev a celer na malé kostičky orestujeme na troše sezamového oleje, osolíme, přidáme saturejku a ovesné vločky. Dusíme s trochou vody. Přidáme několik lžic vařeného hrachu, dolijeme vodou, povaříme
nádivka
- vařený žlutý hrách, nakrájený čerstvý medvědí česnek, zbytky pokrájených těstovin, 1 vejce, ovesné vločky, sůl, česnek, červená cibule najemno nakrájená, trocha oleje. Promíchat, dát do vymazaného a vločkami vysypaného pekáčku, péci asi 30 minut při 180´C.
Teplou či vlažnou k obědu s kaší, brambory a zeleninovým salátem.
Teplou či studenou s hořčicí, chlebem a zeleninou k večeři.
Studenou nakrájíme s sebou do krabičky, k tomu pár rajčat či okurka, nebo do skleničky picles...
placky
- vařený žlutý hrách, vejce, ovesné vločky, trochu žitné mouky, cibule, jemně strouhaný celer, sůl. Promíchám, peču placky na oleji.
obměna:
- do těsta přidám cizrnovou mouku
- lze udělat placky bez vajec - místo toho dám 2 lžíce pohankové mouky
- místo celeru přidám nastrouhanou mrkev
- přidám a měním koření - česnek, kurkuma, kari, koriandr