Cizrna
Vařím vždy větší množství cizrny, až 1kg. Je potřeba ji namočit ještě déle než hrách. Většinou ji nechám namočenou 12 hodin, občas properu. Vařím s mořskou řasou asi 45 minut. Osolím až před koncem varu.
Z uvařeného množství odeberu do sáčku a zmrazím. Z ostatního uvařím polévku, hlavní jídlo, pomazánku.
Hlavní jídlo
- na sezamovém oleji orestuji větší množství cibule, pár sušených rajčat (předem namočených), přidám sůl a kari koření, trochu citronové šťávy podliji trochou vody a dusím. Přidám uvařenou cizrnu, prohřeji. Směs by měla být mírně nakyslá. Uvařené těstoviny buď dám k této směsi jako přílohu, nebo promíchám s cizrnou.
obměna:
- orestuji cibuli, přidám na slabá kolečka nakrájenou papriku a na kostičky nakrájená čerstvá rajčata, sůl. Je možné přidat i menší množství kari, nebo směs dusit bez něj. Přidám vařenou cizrnu, zahustím ječnou moukou. Jako přílohu dávám nejčastěji těstoviny, ale lze i rýže, kuskus, chléb.
Pomazánka
- uvařenou cizrnu nebo cizrnu z plechovky rozmixuji s česnekem, solí, olejem, plnotučnou hořčicí a trochou vody.