Saláty
Zeleninový
- Nakrájím na kostičky salátovou okurku, rajče, červenou cibuli, zelenou cibulovou nať, přidám kvalitního tuňáka z konzervy s trochou oleje, nebo přidám i trochu kvalitního oleje - např. lněného, lehce osolím a promíchám.
obměna:
- do tohoto salátu přidáme uvařené těstoviny - vždy jiné tvary, jiné druhy ( žitné, ječné...), barevné...a máme vždy jiné chutě...
- pokud se přidá i nakrájená paprika, změní nám celkovou chuť a máme další obměny i v barvách a druhu paprik
- s přidáním lžíce jogurtu, majonézy nebo sojanézy, máme zcela jiný salát
- další obměnou je zachování druhů zeleniny, ale místo tuňáka vmícháme nakrájené česnekové tofu, smažený tempeh...
Těstovinový
- s fazolemi - najemno nakrájím cibuli, kyselou okurku, na menší kostičky rajče, salátovou okurku. Přidám vařené těstoviny a červené fazole ( vařené nebo z konzervy ), přisolím, pokapu lněným olejem.
- se žampiony - cibuli, žampiony na plátky kmín, sůl orestuji, přidám trochu vody, dusím, přidám mražený hrášek. Promíchám s většími vařenými těstovinami. Dobrý je teplý, ale může se jíst i vychladlý.
-
s celerem a mrkví - na oleji orestuji do poloměka na kostičky mrkev a celer, smíchám s vařenými těstovinami, přidám nakrájený čerstvý řapíkatý celer, mladou cibulku. Podávám teplý.
-
se sušenými rajčaty - vařené těstoviny, cibule, rajčata, sušená rajčata pokrájená na kousky, kyselá okurka nadrobno strouhaná, postrouhaný tempeh, trocha oleje – promíchám, podávám za studena
-
s tofu - vařené těstoviny, na kostičky tofu natural, rajčata, salátová okurka, najemno nakrájená cibule, sůl, jogurt, trocha majonézy. Výborné je přidat naklíčené mungo fazole.
Celerový
- jemně nastrouhaný celer pokapaný citronem, rajčata na malé měsíčky, sůl, jogurt, případně majonéza. Lze přidat i na kostičky nakrájený sýr
Rýžový
- vařená rýže- ještě teplá, rajče, malá konzerva tuňáka v oleji, mladá cibulka. Lehce promíchám, podávám s kyselou okurkou. Možno přidat nakrájenou salátovou okurku, vařené vejce...Salát se dá jíst i vychlazený.
- vařená rýže (i natural), vařená mrkev, vařený celer, kyselá okurka, cibule, jogurt, případně trochu majonézy.
- vařená rýže, čerstvý řapíkatý celer na malé kousky, vařený nebo pečený celer, jogurt ( případně trochu majonézy )
pečený celer :
- celer nakrájím na malé kousky, osolím, promíchám s trochou olivového oleje, peču v troubě na plechu do zlatova
- celer na kostičky smažím v kastrůlku na sezamovém oleji do zlatova, často promíchávám
Okurkový s jogurtem
- nahrubo nastrouhaná okurka, sůl, česnek, jogurt
obměna:
- přidám nakrájená rajčata na malé kousky
- přidám ředkvičky nakrájené na jemná kolečka
Čočkový
- vařená čočka, nakrájená cherry rajčata, na kousky nakrájený řapíkatý celer, sůl. Možno přidat trochu kombuchového octa.
Lehký bramborový I
- uvařené brambory pokrájím na kostičky, Na másle orestuji do měkka zeleninu nakrájenou na kousky - mrkev, celer, cuketu, dýni, osolím. Zeleniny je asi dvakrát tolik co brambor. Vše promíchám. Salát je dobrý teplý i studený.
Lehký bramborový II
- uvařím fialové brambory a pokrájím je na kostičky. Přidám nakrájenou salátovou okurku, rajčátka, vajíčka a sýr. Přidám majonézu - 2 uvařené žloutky utřu se solí a kvalitním olejem. Promíchám.