Jdi na obsah Jdi na menu
 

Saláty

Zeleninový

  •  Nakrájím na kostičky salátovou okurku, rajče, červenou cibuli, zelenou cibulovou nať, přidám kvalitního tuňáka z konzervy s trochou oleje, nebo přidám i trochu kvalitního oleje - např. lněného, lehce osolím a promíchám.

obměna:

  •  do tohoto salátu přidáme uvařené těstoviny - vždy jiné tvary, jiné druhy ( žitné, ječné...), barevné...a máme vždy jiné chutě...
  • pokud se přidá i nakrájená paprika, změní nám celkovou chuť a máme další obměny i v barvách a druhu paprik 
  • s přidáním lžíce jogurtu, majonézy nebo sojanézy, máme zcela jiný salát
  • další obměnou je zachování druhů zeleniny, ale místo tuňáka vmícháme nakrájené česnekové tofu, smažený tempeh...

Těstovinový

  • s fazolemi - najemno nakrájím cibuli, kyselou okurku, na menší kostičky rajče, salátovou okurku. Přidám vařené těstoviny a červené fazole ( vařené nebo z konzervy ), přisolím, pokapu lněným olejem.
  • se žampiony - cibuli, žampiony na plátky kmín, sůl orestuji, přidám trochu vody, dusím, přidám mražený hrášek. Promíchám s většími  vařenými těstovinami. Dobrý je teplý, ale může se jíst i vychladlý. 
  • s celerem a mrkví - na oleji orestuji do poloměka na kostičky mrkev a celer, smíchám s vařenými těstovinami, přidám nakrájený čerstvý řapíkatý celer, mladou cibulku. Podávám teplý.

  • se sušenými rajčaty - vařené těstoviny, cibule, rajčata, sušená rajčata pokrájená na kousky, kyselá okurka nadrobno strouhaná, postrouhaný tempeh, trocha oleje – promíchám, podávám za studena

  • s tofu  - vařené těstoviny, na kostičky tofu natural, rajčata, salátová okurka, najemno nakrájená cibule, sůl, jogurt, trocha majonézy. Výborné je přidat naklíčené mungo fazole.

Celerový

  • jemně nastrouhaný celer pokapaný citronem, rajčata na malé měsíčky, sůl, jogurt, případně majonéza. Lze přidat i na kostičky nakrájený sýr

Rýžový

  • vařená rýže- ještě teplá, rajče, malá konzerva tuňáka v oleji, mladá cibulka. Lehce promíchám, podávám s kyselou okurkou. Možno přidat nakrájenou salátovou okurku, vařené vejce...Salát se dá jíst i vychlazený.
  • vařená rýže (i natural), vařená mrkev, vařený celer, kyselá okurka, cibule, jogurt, případně trochu majonézy.
  • vařená rýže, čerstvý řapíkatý celer na malé kousky, vařený nebo pečený celer, jogurt ( případně trochu majonézy )

pečený celer :

  • celer nakrájím na malé kousky, osolím, promíchám s trochou olivového oleje, peču v troubě na plechu do zlatova
  • celer na kostičky smažím v kastrůlku na sezamovém oleji do zlatova, často promíchávám

 Okurkový s jogurtem

  • nahrubo nastrouhaná okurka, sůl, česnek, jogurt

obměna:

  • přidám nakrájená rajčata na malé kousky
  • přidám ředkvičky nakrájené na jemná kolečka

Čočkový

  • vařená čočka, nakrájená cherry rajčata, na kousky nakrájený řapíkatý celer, sůl. Možno přidat trochu kombuchového octa.

Lehký bramborový I

  • uvařené brambory pokrájím na kostičky, Na másle orestuji do měkka zeleninu nakrájenou na kousky - mrkev, celer, cuketu, dýni, osolím. Zeleniny je asi dvakrát tolik co brambor. Vše promíchám. Salát je dobrý teplý i studený.

Lehký bramborový II

  • uvařím fialové brambory a pokrájím je na kostičky. Přidám nakrájenou salátovou okurku, rajčátka, vajíčka a sýr. Přidám majonézu - 2 uvařené žloutky utřu se solí a kvalitním olejem. Promíchám.