Jdi na obsah Jdi na menu
 

Placky

Placky mám moc ráda. Nahradí chléb např. k polévce, ale i hlavní jídlo. Jsou dobré teplé i studené. Ráda si je nosím v krabičce s sebou do práce, na cesty, na výlety.

Lze vytvořit mnoho variant - se zeleninou, zelím, ale i s uvařenými obilovinami. S vejcem, ale i bez - vejce nahradí např. pohanková mouka, trocha vloček, kukuřičný škrob. 

Nabízím pár receptů k inspiraci.

 Zelňáky

  • 1 vejce, půl sklenice kysaného zelí ( domácího) pokrájím, trocha vody ( i ze zelí ), sůl, ječná a celozrnná mouka, ovesné vločky jemné, dost majoránky. Promíchám, nechám chvilku prolnout. Na kvalitní pánvi  na  troše slunečnicového oleje smažím placky. Mohou se jíst teplé i studené. Lze přidat i česnek nebo na drobno pokrájenou cibuli.                                                                                       

  •  ke stejnému základu ( ovesné vločky, pokrájené kysané zelí, vejce, majoránka, mouka, sůl ), přidám nastrouhanou cuketu ( množství zelí snížím ). Na troše oleje dělám placičky a smažím.            

Mrkvové  I

  • nastrouhaná cuketa, najemno nastrouhaná  mrkev, vejce, vločky, ovesná mouka, nastrouhaný sýr, sůl, trocha kurkumy

          obměna: přidám medvědí česnek, česnek, oregano, kari... 

Mrkvové  II

  • nastrouhaná mrkev, pokrájená cibule, 1 vejce, hrst ovesných vloček, súl, čerstvý koriandr, česnek. Udělám placičky, které smažím na oleji.

Čočkové

  • vařím červenou čočku se solí a mořskou řasou, ke konci varu přimíchám pohankovou krupici a nadrobno nakrájenou cibuli. Tuto hustou kaši nechám vychladnout. Vmíchám 1 vejce ( místo toho může být pohanková mouka), sušené oregano. Dělám placičky, které obalím ve strouhance a na pánvi na troše oleje smažím.  

 Kroupové 

  • vařené kroupy, 1 vejce, sůl, trocha česneku, zhruba 2 hrsti nadrobno nakrájené celerové natě, trochu ječné nebo pohankové mouky na spojení. Promíchám, na trošce oleje smažím placičky.

  •  vařené kroupy, 1 vejce, ječná nebo žitná mouka, nastrouhaná mrkev najemno, nastrouhané ředkvičky, medvědí česnek, bylinková sůl. Promíchám, na sezamovém oleji smažím placičky.   

  Krupkové

  • vařené krupky, zmrazený hrášek, vejce, nakrájená pažitka a celerová nať, trochu česneku, sůl, špaldová a pohanková mouka. Smažím vyšší placky na lívanečníku.

  Kedlubnové

  • nastrouhám kedlubnu, mrkev, přidám bylinkovou sůl, 1 vejce, ječnou a žitnou mouku. Promíchám, na sezamovém oleji smažím malé placičky. 

  Cuketové 

  • nastrouhaná cuketa najemno i na hrubo, mouka celozrnná a ječná, vejce, česnek, sůl,  majoránka
  • k základu ( nastrouhaná cuketa, vejce, sůl, mouka ), přidám trochu majoránky a provensálské koření, které velmi výrazně změní chuť placiček  

Brokolicové

  • vařená brokolice na kousky nakrájená, vejce, česnek, sůl, nakrájené rýžové nudle, mouka špaldová. Dělám placičky, které smažím na oleji v lívanečníku. 

Rajčatové 

  • nastrouhaná mrkev najemno, vejce, mouka celozrnná, rajčata nakrájená na kousky, nastrouhané uzené tofu, sůl. Dělám lívanečky a smažím na oleji. 
  • obměna - do tohoto těsta přidám kefír. Lívanečky jsou příjemně navinulé.                                                                                                            

 Květákové

  • lehce povařený květák nastrouhám, přidám vejce, mouku celozrnnou a trochu žitné, sůl, nastrouhaný muškátový oříšek , případně přidám nakrájenou pažitku, petržel nebo celerovou nať.      
     

Minipizy    

  • těsto – celozrnná mouka, žitná mouka, kvásek z droždí, voda, sůl. Udělám těsto, chvíli nechám kynout a zatím si připravím ostatní. Nakrájím rajčata a cibuli na kolečka, nastrouhám sýr, česnek prolisuji do olivového oleje a osolím. Z těsta udělám v ruce malé placičky ( jistě by šlo těsto i vyválet a vykrájet ), potřu olejem ( česnek být nemusí ), pokladu cibulí, plátkem rajčete a posypu sýrem. Peču zhruba 20 minut při 180- 200 ´C.


Placky kváskové nebo drožďové  

  • smíchám žitnou mouku s ječnou a celozrnnou ( vyzkoušejte různé kombinace), sůl, kvásek ze žitné mouky. Prodělám, nechám odpočinnout pod utěrkou několik hodin. Poté rozválím placky, které peču na suché teflonové pánvi nebo troše oleje.
  • místo kvásku dám droždí a nechám kynout. Kváskové placky jsou hutnější než drožďové.Připomínají arabský chléb.Vydrží pod pokličkou do druhého dne.Do těsta před rozválením někdy přidám česnek, medvědí česnek, bylinky...   

Palačinky slané

  • 1 vejce, voda, mléko ( lze vynechat ), strouhaná mrkev najemno, česnek, najemno nastrouhaný uzený sýr ( nebo tofu ), pohanková a ječná mouka. Udělám řidší těsto, peču na pánvi co možná nejslabší palačinky.

Slané lívance I

  • 1 vejce, nahrubo nastrouhaná cuketa, 1dcl kefíru, česnek, kurkuma, ječná a celozrnná mouka, sůl. Někdy přidám strouhaný parmazán nebo jiný sýr. Smažím lívanečky na lívanečníku.

Slané lívance II

  • 1 vejce, 3dcl kefíru, 2 velké cibule najemno nakrájené, 2 mladé zelené cibulky, sůl, nastrouhaná niva- asi 10dkg, celozrnná mouka špaldová, hrst jemných ovesných vloček, 2 lžíce pohankové mouky, prášek do pečiva a trochu sody bicarbony. Udělám husté těsto, smažím lívanečky na oleji v lívanečníku.

    Bramboráky

  • nastrouhám najemno 2 mrkve, 3 brambory, 1-2 oloupané cukety, přidám sůl, drcený kmín, lisovaný česnek, 1 vejce, pohankovou a ječnou mouku. Na lívanečníku smažím malé bramboráčky.

    Těstovinové

  •  

    zbytek těstovin ( pokrájených) smíchám s červenou cibulí a pórkem najemno pokrájeným, nastrouhaným uzeným tofu, vejcem rozšlehaným v mléce, pohankovou moukou, solí a kořením ( Antonínovo koření na sójové maso nebo Arabské). Smažím v lívanečníku na rýžovém nebo olivovém oleji.

    Pokud chci variantu bezlepkovou- uvařím bezlepkové těstoviny. Pokud chci variantu vegan- místo vejce a mléka dám více pohankové mouky a trochu cizrnové mouku rozmíchané ve vodě.,