Jdi na obsah Jdi na menu
 

Bezinky

Z bezinek vytvářím mnoho dobrot, a to jak z květů, tak i ze zralých plodů.  

Květy bezinek 

 

Limonáda - asi 30 trsů květů namočím do zhruba 3 litrů vody a nechám v lednici do druhého dne. Přidám třtinový cukr ( asi 4 lžíce) a na mírném ohni zahřívám a nechám asi 5 minut projít varem. Nechám vychladnout a přidám šťávu zhruba ze 2 citrónů. Scedím do lahví. V lednici vydrží 5 dní. Cukr a citron přidejte podle své chuti.

Bonbóny - asi 30 květů namočím do 1 - 1,5 l vody ( čím více květů, tím bude výluh voňavější ). Druhý den pomalu svařím, scedím, přidám cukr, citronovou šťávu a agar. Agaru je potřeba dát větší množství, aby bonbóny byly tuhé. Směs po přejití varem naliji do formiček. V lednici vydrží asi 3 dny. Déle nelze skladovat, neboť bonbóny jsou bez konzervačních přípravků. Můžeme je použít i jako ozdobu do sklenic s pitím, ozdobu palačinek....

Želé džem - květy zpracuji jako na šťávu, pouze dám menší množství vody. Do scezeného převařeného výluhu přidám citronovou šťávu, třtinový cukr, agar. Převařenou směs plním do sklenic, které jsem předem vypláchla vařicí vodou a otřela víčka alkoholem. Zavřené otáčím dnem vzhůru do částečného zchladnutí.

obměny :

  • banánovo  bezinkový - rozvařím 2-3 měkké banány ( lze i rozmixovat ) a přidám do bezinkové směsi, svařím, plním do sklenic.
  • jablečno bezinkový - 2 jablka rozvařím, rozmixuji, svařím s bezinkovou směsí, plním do sklenic.