Jdi na obsah Jdi na menu
 

Nádivky

Nádivky peču často, v různých podobách. Jsou velmi výhodné s sebou na cesty nebo do krabičky do práce. Dávám do nich většinou velké množství zeleniny. Představím vám několik receptů pro vaší inspiraci.  

Nádivky můžeme jíst i teplé, ale já je mám nejraději studené. Když si je beru s sebou, přibalím k nim ještě čerstvou zeleninu - rajče, okurku, řapíkatý celer...

 Jáhlová I

  • vařené jáhly, 1 vejce, hrst ovesných vloček, trocha ječné nebo pohankové mouky, nastrouhané 2 mrkve, 1 cuketa. Olej nebo kvalitní vypečený špek na kterém  orestuji cibuli. Dále přidám drcený koriadr, drcený kmín, trochu majoránky, prášek do pečiva. Dám  do vymazaného pekáčku péci.

hlová II

  •  vařené jáhly, vařená červená čočka, 1 vejce, najemno nastrouhaná 1 velká mrkev, čtvrtka celeru, nahrubo nastrouhaná půlka cukety, provensálské koření, čajová lžička kurkumy, trocha oleje, ječná mouka, hrst ovesných vloček, sůl. Promíchat, dát do vymazaného a vločkami vysypaného pekáčku.

 hlová III

  • vařené jáhly, česnek, 4 pokrájená rajčata na  kousky, 1 vejce, 2 hrsti špaldové mouky, zhruba 3 dcl kefíru, bylinky, 4 lžíce oleje, vařené těstoviny ( mašličky), prášek do pečiva,  popř. nakrájený uzený sýr. Vše promíchám, dám vrstvu do vysypané zapékací misky, pokladu těstovinovými mašličkami, dám zbytek hmoty, ozdobím mašličkami. zapékám asi 40 minut při 170 ´C.

  Krupková

  •  uvařené krupky, nakrájená cibule a čínské zelí, vejce, ovesné vločky, trocha ječné nebo jiné mouky, prášek do pečiva, sůl, majoránka nebo jiné koření, olej ( případně škvarky, špek... ). Smíchám, dám do vymazaného a vločkami vysypaného pekáče, peču.

Mrkvová

  • asi 3 nastrouhané mrkve, 2 papriky nadrobno nakrájené, 1 cibule, 1 vejce, kousek uzeného tofu nastrouhaného ( nebo uzeného sýra), ovesné vločky jemné, soda, trocha oleje. Dám do malého pekáčku vymazaného a vysypaného vločkami.

Hrachová

  •  uvařený žlutý hrách, nastrouhaná cuketa, nakrájená cibule, ovesné vločky, majoránka, 1 vejce, vyškvařený špek nebo slanina s trochou oleje, sůl. Dám do vymazaného pekáčku, peču asi 30 minut při 170´C.   

 Pizza na plech

  • nastrouhám 2 menší cukety, 20 dkg sýra, nakrájím 5 větších rajčat, cibuli, přidám česnek, bazalku ( sušenou nebo čerstvou ), 2 vejce, 4 lžíce olivového oleje, celozrnnou mouku hrubou, trochu ječné mouky, bylinkovou sůl, prášek do pečiva. Smíchám v polotuhé těsto, které rozetřu na vymazaný a strouhankou vysypaný plech. Peču asi 30 minut při 180´C. Sýr někdy nedávám do těsta, ale sypu navrch. Nebo lze přidat ještě více sýra a dát do i na těsto.

 Zelný pekáček

  • domácí kysané zelí pokrájím, přidám 2 vejce, 2 hrsti nakrájené čerstvé celerové natě,zhruba 4 lžíce špaldové hladké mouky, hrst ovesných vloček lehce rozmačkaných, 4 lžíce grahamové hrubé mouky, majoránku, sůl, 4 lžíce kvalitního oleje ( i více) . Smíchám, dám do vymazaného pekáčku vymazaného a vysypaného vločkami. Peču asi 40 minut při 180'C. Podávám se zeleninovým salátem nebo do krabičky s pokrájenou zeleninou. 

Kefírová I

  • domácí kefír- asi 3 dcl, 1vejce, hrst vloček, nastrouhaná mrkev, cibule, pokrájená rajčata, olej, sůl, nesolené arašídy, ječná a špaldová mouka, prášek do pečiva. Vše smíchám, dám do vymazaného a vločkami vysypaného pekáčku, posypu arašídy, dám péci asi 35 minut při 170´C.

Kefírová II

  • 1 pórek pokrájený na půlkolečka, 3 dl kefíru, 1 vejce, starší chleba a rohlíky pokrájené na kostičky, 2 dl mléka, sůl, nastrouhaný muškátový oříšek, špaldová mouka, olej, ovesné vločky, prášek do pečiva. Kostičky pečiva zaliji kefírem a mlékem s rozmíchaným vejcem, přidám ostatní ingredience, promíchám. Mělo by vzniknout polotuhé těsto, které dám do vymazaného a vločkami vysypaného pekáčku, peču asi 40 min při 180´C.

Kefírová III

  • kefír, 1 vejce, nastrouhaná niva, hrst medvědího česneku, nastrouhaná malá cuketa a 1 kedlubna, nakrájená cibule, olej, sůl, 2 nakrájené rohlíky, dle potřeby mouka celozrnná a ječná, olej. Nakrájené rohlíky zaliji kefírem, přidám zeleninu a vejce, ochutím, přidám mouku a těsto dám do vymazaného pekáčku. Peču asi 35 minut při 180- 200 ´C.   

 

 

  • 8 středních nastrouhaných fialových brambor, 3 nadrobno nastrouhané mrkve, 1 malá cuketa nastrouhaná, majoránka, česnek, 1 vejce, 2 dcl kefíru, ovesné vločky, grahamová a pohanková mouka na zahuštění, sůl, sušené droždí ( nemusí být ). Promíchám těsto, rozetřu na vymazaný a mákem vysypaný plech. Peču asi 30 min při 180´C

 Fialovo zelený pekáček

  • nakrájím vařené fialové brambory, vařený květák, cuketu, přidám hrst ovesných vloček ( ovesné mouky), 2 lžíce pohankové mouky, 2 lžíce mouky z dýňových jader, vejce, sůl. Smíchám a dám do vymazaného a vysypaného pekáčku péci asi 30 minut při 200 ´C.

 Cibulová

  • 2 velké cibule nakrájím na plátky a orestuji spolu se solí na kokosovém oleji. V míse smíchám asi 3 dcl kefíru, 1 vejce, nastrouhaný sýr Niva nebo uzený, mouku špaldovou a celozrnnou, prášek do pečiva, nakrájenou mladou cibulku s natí. Přidám orestovanou cibuli, promíchám a dám do vymazaného a strouhankou vysypaného pekáčku. Peču asi 30 minut při 170 ´C.

Mrkvová

  • 3 mrkve nastrouhám, nakrájím cibuli, malou cuketu, osolím, přidám česnek nebo trochu kari, 1 vejce, grahamovou mouku spolu s trochou pohankové a hrstí ovesných vloček. Promíchám s trochou oleje, přidám prášek do pečiva a peču ve vymazaném pekáčku.

Zeleninová žemlovka

  • do olejem vymazaného pekáčku dám na kolečka nakrájené staré rohlíky, na ně položím osolená rajčata pokrájená na kolečka, na rajčata dám rozvařenou červenou čočku ochucenou česnekem, pokladu opět rozkrájeným pečivem. Navrch položím na kolečka nakrájené osolené a očesnekované cukety. Dám péci na 220 ´C, peču asi 30 minut, poté zaliji rozšlehanými 2vejci a nechám dopéci.

Zeleninové mufiny

  • 1 vejce, 1 malá cuketa nastrouhaná nahrubo, 2 rajčata nakrájená najemno, 2 stroužky česneku, 2 dcl kefíru, sůl, cibule nakrájená najemno, špaldová mouka, mouka z dýňových jader, asi 1dcl oleje, prášek do pečiva. Hustší těsto dám na vymazaný a vysypaný plech s mufíny ( 12 kusů), ozdobím černou olivou a peču při 150 - 170 ´C asi 30 minut, dozlatova. 

Dýňový koláč

  • střední dýni hokaido pokrájím i s kůrou na kostky, osolím a na  sezamovém oleji orestuji a s trochou vody dusím do měkka. Přidám pokrájenou cibuli a lisovaný česnek. Po vychladnutí přidám vejce, najemno nastrouhanou cuketu, pohankovou a špaldovou mouku. Do vymazané koláčové formy dám těsto, do těsta vtlačím půlky sojových párečků. Peču při 200 ´C asi 40 minut.

  •  

Kefírová IV

  • kefír, 1 vejce, rajčata a papriky nakrájené na kousky, cuketa nastrouhaná nahrubo, jemné ovesné vločky, špaldová mouka, sůl, provensálské byliny, česnek, 1 dcl oleje. Vše smíchám, dám do vymazaného a vysypaného pekáčku. Peču asi 40 minut při 170´C. Asi v polovině pečení pokladu sýrem.   

Bramborák na plech