Jdi na obsah Jdi na menu
 

Čočka

Když vařím čočku uvařím vždy větší množství a vytvořím více jídel.

Čočku namočím, nejlépe na několik hodin. Několikrát properu, vařím v čisté vodě. Přidám kousek řasy, občas i trochu saturejky. Zhruba 10 minut před koncem varu osolím.

Několik receptů z 0,5 kg čočky:

Pomazánky

  • k vařené čočce přidám na oleji orestovanou cibuli a mrkev s trochou soli. Rozmixuji, přidám hořčici. Někdy obměním chuť dokyselením kombuchovým octem . 

  • k vařené čočce přidám uvařenou červenou řepu ( asi 2x tolik co čočky), lžíci oleje, sůl, umeocet nebo jablečný ocet. Vše rozmixuji.   
  • k vařené červené čočce přidám orestovanou a podušenou cuketu ( zhruba 1:1 ), zahustím hrstí ovesných vloček. Lze mimo soli přidat kmín, římský kmín, kari, hořčici.

  • vařenou čočku rozmixuji i s řasou a kyselým zelím

  • vařenou drobnozrnnou čočku ( směs ) rozmixuji s trochou oleje, česnekem, přidám někdy i trochu plnotučné hořčice. Pokud je pomazánka řídká, zahustím ovesnou moukou nebo moukou z dýňových semínek.

  • na oleji orestuji cibuli, zelenou papriku, chilli papričku ( možno vynechat), dýni hokaido, podusím a s vařenou červenou čočkou rozmixuji. Přidám kombuchový ocet a pokud je pomazánka řídká, přidám hrst ovesných vloček jemných a rozmixuji znovu.

     

 Nádivky

  • k vařené čočce přidám česnek, cibuli, strouhanou mrkev a ředkvičky, olej, 1 vejce, kari, majoránku, celozrnnou mouku, prášek do pečiva. Dám do pekáčku vymazaného a vysypaného moukou, peču.
  • vařenou čočku, vařené krupky (asi 1:1) smíchám  s vedle orestovanou cibulí, řapíkatým celerem, solí, kari. Vše smíchám, přidám vejce, ovesné vločky jemné na zahuštění. Dám do vymazaného pekáčku. Pokladu půlkami cherry rajčat, zamáčknu trochu do těsta, peču.  
  • vařenou drobnozrnnou červenou čočku  smíchám s kefírem, přidám 1vejce, mouku z dýňových semen, špaldovou mouku, česnek, majoránku, chilli pastu (nemusí být), prášek do pečiva. Dám do vymazaného a moukou vysypaného pekáčku. Peču při 170 ´C asi 40 minut.

Čočka se zelím

  • na troše oleje opražím rýžovou mouku, přidám domácí kysané zelí, dusím. Když je zelí měkké, přidám vařenou čočku, sůl a povařím. Přidám lžíci medu, promíchám. Podávám s rýží, polentovým knedlíkem, případně i s těstovinami.