Dýně
Dýňová polévka – několikrát jinak
Základem je sezamový olej, dýně hokaido i s kůrou, sůl. Na oleji orestuji dýni, lehce osolím, s trochou vody dusím, poté rozmixuji, přidám vodu podle chtěné hustoty, povařím.
Pokud máte jinou dýni než Hokaido( např. máslovou ), je třeba ji oloupat. Mění se i chuť a konzistence polévky.
Varianty:
-
orestuji dýni + cibuli
-
dýně + česnenek
-
dýně + cibule + česnek
-
dýně + mrkev
-
dýně + mrkev + cibule
-
dýně + květák + mrkev
-
dýně + mrkev + kari koření
-
dýně + mrkev + cibule + kari koření
-
dýně + mrkev + cibule + rajče
-
dýně + více rajčat
-
do variant samotná dýně, nebo dýně + mrkev, nebo dýně + mrkev + rajče přidám čerstvý kopr
-
do varianty dýně + cibule nebo dýně + mrkev přidám zázvor
-
dýně + celer + celerová nať
-
do všech variant lze přidat na talíři smetanu, kysanou smetanu, jogurt nebo domácí kefír
-
všechny varianty lze udělat čistě zeleninové bez zahuštění nebo zahustit rýžovou moukou, ječnou nebo celozrnnou
Dýňová polévka s kousky
Základem je sezamový olej, dýně hokaido i s kůrou, sůl. Dýni pokrájím na menší kousky a spolu s další zeleninou orestuji. Dávám poměr zeleniny podle toho, jakou polévku chci. Vždy vařím maximálně 3 druhy zeleniny.
Varianty:
Květáková - dýně + mrkev + květák.Dám hodně květáku a přidám muškátový oříšek nebo květ, zahustím rýžovou moukou.
Mrkvová – dýně, cibule, hodně mrkve ( na kolečka, kostičky, nebo nahrubo strouhaná ). Někdy zahustím, jindy ne, někdy udělám kapání ( vejce + celozrnná mouka ), nebo rozšlehám vejce samotné.
Zeleninová – dýně + mrkev + celer . Dělám např. s těstovinovou zavářkou.
Celerová – viz předchozí, jen dám více celeru a přidám hodně nakrájené celerové natě, zahustím ječnou moukou.
Cibulová – hodně cibule na plátky + dýně na kostičky, orestuji s kmínem, lehce zapráším rýžovou moukou, povařím.
Pórková - dýně na kousky- orestuji, dusím, poté vidličkou pošťouchám, zahustím rýžovou moukou rozkvedlanou ve vodě, přidám pórek na kolečka. Vařím, ke konci přidám lžíci smetany na vaření ( nemusí být ).
S koriandrem - cibule na malé měsíčky, mrkev na půlkolečka ,dýně na kousky. Osmahnu na troše sezamového oleje ( s kari nebo bez), přidám nakrájený čerstvý koriandr a dusím s trochou osolené vody. Před koncem doliji vodou. Většinou nezahusťuji. Přidám i do misky trochu čerstvého koriandru. Polévka má velmi specifickou chuť.
Dýně jako brambory
Dýni omyji, nakrájím na kousky, na sezamovém oleji orestuji spolu s trochou soli. Zakápnu pár kapkami vody a pod pokličkou restuji pár minut, do měkka.. kousky mají konzistenci lehce rozvařených brambor a chutnají báječně.Lze je jíst samotné, nebo k zelenině...apod.
Dýně v troubě
Dýni omyji, nakrájím na plátky i s kůrou, dám na plech, lehce potřu sezamovým olejem ( lze i bez něj ) o peču zhruba na 200´C asi 15 minut. Plátky namáčím do sojové omáčky. Někdy dělám totéž na troše oleje na kvalitní pánvi.
Dýňové omáčky
- houbová - uvařím namočené sušené houby a namočenou kukuřičnou hrubou mouku se solí a drceným kmínem. Orestuji na sezamovém oleji dýni, smíchám s houbami a nechám přejít varem. Podávám nejčastěji s polentovým knedlíkem.
- zeleninová - orestuji na sezamovém oleji dýni, papriky, rajčata, zhruba stejné díly. Rozmixuji a zahustím rýžovou moukou předem namočenou ve vodě, povařím.
- svíčková - na cibuli orestuji kousek dýně, hodně mrkve, celer, petržel, přidám bobkový list, nové koření, sůl, trochu tymiánu. Podliji trochou vody, dusím zhruba 35 minut, poté rozmixuji. Většinou nezahušťuji. podávám s knedlíkem, jáhlovým nebo polentovým knedlíkem, s těstovinami, ale i s rýží.