Jdi na obsah Jdi na menu
 

Dýně

Dýňová polévka  – několikrát jinak

Základem je sezamový olej, dýně hokaido i s kůrou, sůl. Na oleji orestuji dýni, lehce osolím, s trochou vody dusím, poté rozmixuji, přidám vodu podle chtěné hustoty, povařím.
Pokud máte jinou dýni než Hokaido( např. máslovou ), je třeba ji oloupat. Mění se i chuť a konzistence polévky.


Varianty:

  • orestuji dýni + cibuli

  • dýně + česnenek

  • dýně + cibule + česnek

  • dýně + mrkev

  • dýně + mrkev + cibule

  • dýně + květák + mrkev

  • dýně + mrkev + kari koření

  • dýně + mrkev + cibule + kari koření

  • dýně + mrkev + cibule + rajče

  • dýně + více rajčat

  • do variant samotná dýně, nebo dýně + mrkev, nebo dýně + mrkev + rajče přidám čerstvý kopr

  • do varianty dýně + cibule nebo dýně + mrkev přidám zázvor

  • dýně + celer + celerová nať

  • do všech variant lze přidat na talíři smetanu, kysanou smetanu, jogurt nebo domácí kefír

  • všechny varianty lze udělat čistě zeleninové bez zahuštění nebo zahustit rýžovou moukou, ječnou nebo celozrnnou


Dýňová polévka s kousky

 Základem je sezamový olej, dýně hokaido i s kůrou, sůl. Dýni pokrájím na menší kousky a spolu s další zeleninou orestuji. Dávám poměr zeleniny podle toho, jakou polévku chci. Vždy vařím maximálně 3 druhy zeleniny.

 Varianty:

Květáková - dýně + mrkev + květák.Dám hodně květáku a přidám muškátový oříšek nebo květ, zahustím rýžovou moukou.

Mrkvová – dýně, cibule, hodně mrkve ( na kolečka, kostičky, nebo nahrubo strouhaná ). Někdy zahustím, jindy ne, někdy udělám kapání ( vejce + celozrnná mouka ), nebo rozšlehám vejce samotné.

Zeleninová – dýně + mrkev + celer . Dělám např. s těstovinovou zavářkou.

Celerová – viz předchozí, jen dám více celeru a přidám hodně nakrájené celerové natě, zahustím ječnou moukou.

Cibulová – hodně cibule na plátky + dýně na kostičky, orestuji s kmínem, lehce zapráším rýžovou moukou, povařím.

Pórková - dýně na kousky- orestuji, dusím, poté vidličkou pošťouchám, zahustím rýžovou moukou rozkvedlanou ve vodě, přidám pórek na kolečka. Vařím, ke konci přidám lžíci smetany na vaření ( nemusí být ).  

S koriandrem  - cibule na malé měsíčky, mrkev na půlkolečka ,dýně na kousky. Osmahnu na troše sezamového oleje ( s kari nebo bez), přidám nakrájený čerstvý koriandr a dusím s trochou osolené vody. Před koncem doliji vodou. Většinou nezahusťuji. Přidám i do misky trochu čerstvého koriandru. Polévka má velmi specifickou chuť. 

 

Dýně jako brambory
Dýni omyji, nakrájím na kousky, na sezamovém oleji orestuji spolu s trochou soli. Zakápnu pár kapkami vody a pod pokličkou restuji pár minut, do měkka.. kousky mají konzistenci lehce rozvařených brambor a chutnají báječně.Lze je jíst samotné, nebo k zelenině...apod.

Dýně v troubě
Dýni omyji, nakrájím na plátky i s kůrou, dám na plech, lehce potřu sezamovým olejem ( lze i bez něj ) o peču zhruba na 200´C asi 15 minut. Plátky namáčím do sojové omáčky. Někdy dělám totéž na troše oleje na kvalitní pánvi. 

Dýňové omáčky

  • houbová - uvařím namočené sušené houby a namočenou kukuřičnou hrubou mouku se solí a drceným kmínem. Orestuji na sezamovém oleji dýni, smíchám s houbami a nechám přejít varem. Podávám nejčastěji s polentovým knedlíkem.
  • zeleninová - orestuji na sezamovém oleji dýni, papriky, rajčata, zhruba stejné díly. Rozmixuji a zahustím rýžovou moukou předem namočenou ve vodě, povařím.
  • svíčková - na cibuli orestuji kousek dýně, hodně mrkve, celer, petržel,  přidám bobkový list, nové koření, sůl, trochu tymiánu. Podliji trochou vody, dusím zhruba 35 minut, poté rozmixuji. Většinou nezahušťuji. podávám s knedlíkem, jáhlovým nebo polentovým knedlíkem, s těstovinami, ale i s rýží.