INGREDIENCE
Mouky
ječná
-
zahušťuji s ní jídlo, které hned sníme, jinak ráda v polévkách brzy kvasí
-
přidávám k další mouce na pečení
-
je často základem pro palačinky a lívance
celozrnná
-
používám hrubší a jemnější- zrovna tak jako bílou mouku hladkou a polohrubou – do téměř všech jídel, kde je mouka
rýžová
-
předem ji namočím ( je hrubší )
-
používám hlavně do polévek ( dělá zvláštní jemnou krémovitou chuť ), do omáček
žitná
-
rozhodně je základem na chleba a nějaké placky
-
trochu ji přidám občas do nádivek, palačinek
-
vyrábím z ní kvásek
špaldová
-
používám jako celozrnnou pšeničnou, lze péci pouze s ní, nebo ji přidávat k jiné mouce
ovesná
-
lze místo ní rozdrtit najemno ovesné vločky
-
přidávám do nádivek, lívanečků
-
ovesné vločky přidávám i do sladských pečených jídel
pohanková
-
používám do palačinek a pod. místo vajec
-
přidávám jí do těst
Oleje
sezamový, za studena lisovaný ( např. Country life )
-
výborný na přípravu dýně a jídel s dýní
-
na smažení ( v malém množství oleje na pánvi ) karbanátků, placek
-
do polévek na orestování zeleniny
slunečnicový, za studena lisovaný (já používám od Alnatury – je bez zápachu, ostatní voní po slunečnicových semínkách )
-
dávám do těst, nádivek
-
do polévek
-
na menším množství opékám placky, dělám palačinky a lívance
bodlákový, za studena lisovaný ( používám od f. Nahrin, protože je bez jakéhokoliv zápachu a tím nemění chuť jídel )
-
do salátů
-
do těsta
-
přidávám do uvařených polévek
lněný, za studena lisovaný (např. Alnatura)
-
do salátů
-
přidám k jinému oleji do těst, nádivek
olivový, za studena lisovaný
-
používám ho spíše v létě a to do salátů
-
do lehkých zeleninových polévek a zeleninových jídel
Mimo olejů používám občas do některých jídel kvalitní špek či slaninu.pokud jste úplní vegetariáni, nahraďte olejem.
Kypřidla
-
bezfosfátové prášky do pečiva ( Alnatura a další v prodejnách zdravé výživy)
-
soda bikarbona
Kvásek
- žitnou mouku dobře smíchám s teplou vodou ( kolik mouky, tolik vody), nechám ve sklenici pod utěrkou na teplém místě 1-2 dny. Poté dávám do těsta nebo do polévky.